Je houten terras behandelen en onderhouden
Door de jaren heen krijgt je houten terras veel te verduren door verschillende weersomstandigheden zoals zon en regen. Om je houten terras zo lang mogelijk mooi en beschermd te houden is het verstandig om het terras te behandelen.
Reinig je houten terras
Voordat je begint met behandelen is het van belang dat je het houten terras eerst goed reinigt. Veeg het terras en spuit het schoon met een hogedrukreiniger. Als het echt nodig is kun je ook nog een algen/mos doder gebruiken. Let er bij het gebruik van een hogedrukreiniger wel op dat je niet te hard spuit. De houtvezels gaan hierdoor omhoog staan waardoor je sneller splinters kunt krijgen. Wanneer je dit hebt gedaan is je terras als het goed is helemaal schoon en kun je na het opdrogen aan de slag!
Behandel je terras met beits, olie of verf
Je houten terras hoeft niet voorbehandeld te worden. Voordat je start met het aanbrengen van de beits meng je het goed. Voor een dekkend effect is de Rambo Pantserbeits Tuinhout Dekkend ideaal en voor een doorschijnend effect is de Flexa Strak in de Lak Zijdeglans, Hermadix Douglas Olie - Dim Grey, Sikkens Cetol TGX Gloss of de Hermadix Douglas Olie - Smoke White een goede optie. Wil je het terras voorzien van een anti-slip laag dan kan je kiezen voor Cetabever Tuin Vlonder & Terrasbeits Anti-Slip. Al deze tuinbeitsen zijn van topkwaliteit en beschikken over een hoge duurzaamheid. Gebruik bij de eerste laag altijd een kwast om het zo goed mogelijk uit te vloeien en een egale laag aan te brengen. Let er ook goed op dat je het niet te dik aanbrengt bij de eerste laag. Wanneer je je houten terras behandeld met olie, veeg je de olie na de behandeling met een doek goed uit zodat de overtollige olie verwijderd wordt. Als het terras volledig opgedroogd is kun je een tweede laag aanbrengen, mits dit nodig is.
Tips:
- Gebruik kwalitatief goede materialen zoals een roller en een kwast. Goede materialen zijn het halve werk, dit heeft direct effect op het eindresultaat.
- Als je een nieuwe kwast gebruikt, haal hem dan eerst een paar keer over een stuk schuurpapier. Zo haal je de losse haren er alvast uit.
- Om jezelf veel schoonmaakwerk te besparen na het behandelen kun je een inlegbakje voor in de verfbak gebruiken. Dit is een soort plastic malletje waar je de verf in giet. Zo kun je na het behandelen de overgebleven verf terug gieten, het inlegbakje kan de prullenbak in en je verfbak blijft schoon!
Na het behandelen van je houten terras
Wanneer je klaar bent zijn er nog een paar punten waar je op moet letten. Terpentine en acrylverf zijn namelijk schadelijk voor het milieu, spoel dit dus niet door de gootsteen. Kwasten en rollers die je daarna niet meer nodig hebt kun je laten indrogen en weggooien. Dit geldt ook voor droge verfblikken en verfbakjes. Als je je terras hebt behandeld met olie is het belangrijk dat je de gebruikte doek daarna even in een emmer met water legt. De mix van olie en zuurstof zorgt ervoor dat de doek zelf kan ontbranden. De natte doek kan vervolgens gewoon weggegooid worden.