Ontvetten voor het schilderen
Ontvetten voor het schilderen is een stap die vaak wordt overgeslagen. Zonde, want een betere voorbereiding leidt tot een mooier eindresultaat. Ontvetten voor het schilderen draagt hier dus aan bij. Je ontvet een ondergrond om ervoor te zorgen dat de verf zich beter kan hechten. Vet en vuil hebben een negatief effect op de hechting. Gelukkig is het ontvetten van een oppervlak helemaal niet moeilijk. Deze taak kun je prima zelf uitvoeren. Bovendien vind je binnen ons assortiment alles wat je nodig hebt om een ondergrond te ontvetten voor het schilderen. Je zit altijd goed bij ons als je reinigingsmiddelen nodig hebt voor je verfklus. Opzoek naar een goede verf? Kies dan voor de Sikkens Rubbol Finura High-Gloss, Wijzonol Grondverf - Waterverdunbaar, Sigma S2U Nova Semi-Gloss of de Sikkens Cetol TGX Gloss. Hieronder vertellen we je meer over ontvetten voor het schilderen, hoe je dit aanpakt, wanneer je dit het beste kunt doen en of er ondergronden zijn waarbij je dit niet hoeft te doen.
Wanneer moet je ontvetten?
Op het oppervlak dat je wilt gaan beschilderen zit altijd vet en andere soorten vuil. Als je zeker wilt zijn van een goed gereinigd oppervlak, is ontvetten voor het schilderen een aanrader. Het materiaal dat je wilt schilderen heeft weinig impact op de vraag of je moet ontvetten of niet. Het is net zo’n goed idee om kunststof te ontvetten voor het schilderen als om MDF te ontvetten voor het schilderen of tegels te ontvetten voor het schilderen. Ontvetten is één van de eerste stappen die je onderneemt ter voorbereiding op een verfklus. Ontvet een ondergrond altijd voordat je gaat schuren. Dit heeft twee redenen. Ten eerste anders verspreid je tijdens het schuren al het vuil over de gehele ondergrond. Daarnaast komt het vuil ook op je schuurpapier te zitten, waardoor je hier meer van moet gebruiken als je niet eerst ontvet en dan pas gaat schuren.
Snel naar de beste producten:
Moet je een deur ontvetten voor het schilderen?
Voor elke schilderklus raden wij aan dat je goed de tijd neemt om de ondergrond schoon te maken en te ontvetten. Dus ook wanneer je een deur gaat schilderen. Zoals we je hierboven al vertelden, is het een slim idee om je deur te ontvetten voordat er geschuurd wordt. Een ontvette deur leidt tot een mooier resultaat waar je langer plezier aan zult beleven. Hetzelfde geldt voor een kast ontvetten voor het schilderen.
Hout ontvetten voor het schilderen: hoe pak ik dit aan?
Ontvetten is geen moeilijke klus. Bij verschillende soorten oppervlakken hoef je deze taak maar één keer uit te voeren. Bij het ontvetten van hout kan het mogelijk zijn dat je dit twee keer moet doen. Dit is vooral een goed idee wanneer je oude meubels gaat restaureren. Veeg met een schoon doek het meubelstuk schoon, waarna je voor de eerste keer het oppervlak ontvet. Hierna schuur je het geheel, waarna je nog een keer het meubelstuk ontvet. Dit levert het beste resultaat op. Het lijkt op veel extra werk, maar het resultaat zal er mooier op worden.
Waarmee ontvetten voor het schilderen?
Je snapt nu waarom ontvetten zo belangrijk is. Voor het schilderen ontvetten met een hiervoor bestemd middel leidt niet alleen tot een beter eindresultaat, maar het zorgt ervoor dat je efficiënter en met meer gemak kunt verven. Ook het schuren van het oppervlak zal soepeler verlopen. Voor al jouw schildersbenodigdheden ben je bij onze online shop aan het juiste adres.
Er zijn diverse ontvetters te vinden binnen ons assortiment. De gouden standaard op dit vlak is St. Marc, maar ook producten van merken zoals Alabastine en Histor doen hun werk naar behoren. Neem gerust een kijkje binnen ons aanbod en vind wat je nodig hebt voor jouw verfklus.