Voorstrijk aanbrengen: wanneer en hoe?

Voorstrijk aanbrengen is niet altijd nodig. Een voorstrijkmiddel heb je nodig als je een ondergrond met een zuigende werking wilt voorzien van een lik verf. Het is daarnaast mogelijk dat een ondergrond op specifieke plekken een sterkere zuigende werking heeft. Ook in dat geval kun je het beste een voorstrijk aanbrengen. Een groot nadeel van oppervlakken met een zuigende werking is dat de verf als het ware wordt opgezogen door de ondergrond. Dit leidt tot kleurverschillen in het eindresultaat. Daarnaast kan de verf minder goed hechten en bestaat de kans dat de verf sneller gaat afbladderen. Zulke problemen kun je voorkomen door een voorstrijk aan te brengen op een ondergrond. In deze blog vertellen we je meer over het aanbrengen van een voorstrijk en hoe je dit het beste aanpakt.

Hoe weet je dat voorstrijk aanbrengen nodig is?

Wanneer is voorstrijk gebruiken een aanrader? Het is niet altijd meteen duidelijk of een ondergrond zoals een muur een zuigende werking heeft of niet. Vaak kun je niet zien wanneer voorstrijk nodig is. Gelukkig is het wel mogelijk om te controleren of een oppervlak een voorstrijk nodig heeft. Dit doe je door een spons of doek nat te maken en deze vervolgens een aantal keer over de ondergrond te halen. Wordt het vocht snel opgezogen? Dan is er sprake van een sterke zuigende werking en is een voorstrijkmiddel nodig. 

Hoeveel lagen voorstrijk breng je aan?

Hoe vaak voorstrijken? Meestal is een laag voorstrijk voldoende om de zuigende werking van de ondergrond te verminderen en te starten met schilderen. Alleen bij een muur met een sterke zuigende werking is het aan te raden om twee lagen voorstrijk aan te brengen. Of 1 of 2 keer voorstrijken nodig is, hangt dus af van de ondergrond die je wilt gaan schilderen. Een pas gestucte muur onttrekt veel vocht uit de verf en voorstrijk aanbrengen op stucwerk, is dan ook zeker nodig. 1 of 2 keer voorstrijken is een goede vuistregel om te hanteren.

Hoe kun je het beste voorstrijk aanbrengen?

Hoe voorstrijk aanbrengen het beste kan? Je hebt verschillende opties om voorstrijk op een ondergrond aan te brengen. Een veel genoemde optie is voorstrijk aanbrengen met een plantenspuit. Het is een mogelijkheid met als groot voordeel dat je waarschijnlijk al een plantenspuit in huis hebt en je hierdoor geen geld hoeft te besteden aan nieuwe benodigdheden. Tegelijkertijd neemt voorstrijk aanbrengen met een plantenspuit veel tijd in beslag. Bovendien wil je er zeker van zijn dat je overal genoeg voorstrijk hebt aangebracht. Anders kunnen er alsnog kleurverschillen ontstaan. In dat geval kun je beter voor een andere optie kiezen.

Hoe voorstrijk aanbrengen? We raden het dus af om voorstrijk met een plantenspuit aan te brengen. Kun je voorstrijk spuiten met een verfspuit? Het is mogelijk, maar deze manier van werken, is vrij kostbaar en vergt ook extra voorbereidingswerk. Voorstrijk met een roller of kwast aanbrengen is de beste optie. Wacht hier overigens niet te lang mee. Een vaste maximale tijd tussen voorstrijk en verven is er niet per se, maar alsnog wordt aangeraden om dit binnen 24 uur te doen. Hoe langer je wacht, hoe minder effectief de voorstrijk zal zijn en hoe groter de kans op een slechtere hechting en baanvorming is. Check per product wat de exacte droogtijd van een voorstrijk is. Gemiddeld is dit 12 uur, maar er zijn ook sneldrogende voorstrijkmiddelen die al binnen een paar uur overschilderbaar zijn.

Kun je voorstrijk aanbrengen met een kwast of roller?

Hoe breng je voorstrijk aan? Je kunt voorstrijk aanbrengen met een roller. Welke roller voor voorstrijk geschikt is, lees je hieronder. Voorstrijk is meestal dunner en meer vloeibaar dan verf. Hou hier rekening mee tijdens het uitvoeren van deze klus. Het beste kun je kiezen voor een wat bredere vachtroller. Vachtrollers zuigen zich namelijk vol met het voorstrijkmiddel, wat leidt tot een betere verspreiding.

Welke roller voor voorstrijk? Een goede vachtroller om voor te kiezen voor deze klus is de Anza Verfroller MicMex. Werk op een rustig tempo om te voorkomen dat het voorstrijkmiddel gaat druipen. Wil je het voorstrijkmiddel aanbrengen met een kwast, dan kun je het beste kiezen voor een wat grotere blokkwast. Breng de voorstrijk zorgvuldig aan in een dunne laag zodat de voorstrijk goed in de ondergrond kan trekken. Werk systematisch zodat je geen vlakken overslaat.

Waar kan ik voorstrijk aanbrengen?

Voorstrijk verf kun je in principe aanbrengen op ieder oppervlak met een sterke zuigende werking. Vaak wordt gedacht dat je voorstrijkmiddelen alleen op muren kunt gebruiken, maar voorstrijk op een plafond aanbrengen is ook een optie. Het is net als met muurverf, dat je prima op zowel muren als plafonds kunt aanbrengen. Voorstrijk aanbrengen op een plafond is geen probleem. Voorstrijk aanbrengen op een muur of een plafond voorstrijken zijn klussen die je prima zelf kunt uitvoeren. Voor voorstrijk voor muurverf adviseren we de Alabastine Voorstrijk, Sigma Sigmafix Universal of de Sigma Wallprim Primer.

Kan ik stucwerk voorstrijken?

Voorstrijk op stucwerk is een goed idee, aangezien stucwerk een sterk zuigende werking heeft. Je kunt beter kiezen voor een voorstrijk op stucwerk dan een primer. Met een voorstrijkmiddel ga je de zuigende werking van het stucwerk het beste tegen. Ga je stucwerk zonder voorstrijk schilderen, dan zul je versteld staan over hoeveel muurverf deze ondergrond kan absorberen. Stucwerk van een voorstrijkmiddel voorzien gaat dit tegen en voorkomt dat je meer muurverf moet gebruiken dan nodig is. Ook de vorming van banen en strepen wordt voorkomen. Fixatie plus een betere hechting maakt een groot verschil.

Voorstrijk op hout en andere oppervlakken

Denk je aan voorstrijken, dan zijn oppervlakken zoals muren, plafonds en stucwerk de ondergronden die je hiermee associeert. Toch wordt geregeld aan onze specialisten gevraagd of je voorstrijkmiddelen ook op materialen zoals hout, MDF en metaal kunt toepassen. Het antwoord is ja en nee. Technisch kun je voorstrijkmiddelen hierop aanbrengen, maar voorstrijk is echt bedoeld voor poederende en zuigende oppervlakken. Het verbetert de hechting van de verf, waardoor je voorstrijk als een soort primer kunt zien, maar voor dergelijke materialen kun je het beste een ‘echte’ primer gebruiken. Waarom dat zo is, lees je hieronder.

Kies ik voor voorstrijk of primer?

Geregeld komt het voor dat mensen twijfelen tussen een voorstrijkmiddel of een primer. Het verschil tussen deze twee producten is dat primer ervoor zorgt dat de ondergrond beter hecht aan de verf en dat voorstrijk zorgt voor een minder grote zuigende werking van de ondergrond. Zoals we hierboven lieten zien, kan voorstrijk op hout wel, maar hier gebruik je sneller een hechtprimer die zorgt dat de verf beter op het hout blijft zitten. Voorstrijk wordt ook vaak verward met diepgrond. Diepgrond aanbrengen, is de beste keuze wanneer je meer stevigheid aan de muur wilt geven en poederende lagen minder korrelig wilt maken.

Kun je voorstrijk mengen met verf?

Een combinatie van voorstrijk en saus klinkt als een plausibele manier om de verf beter te laten hechten op een zuigende of poederende ondergrond. Toch is dit niet zo en raden we een mix van verf en voorstrijk ten strengste af. De beste optie is eerst een muur voorstrijken en vervolgens pas de verf aan te brengen.

Een mix van voorstrijk en muurverf zou juist een slechtere hechting hebben door de combinatie van diverse ingrediënten waar deze producten uit bestaan. Je zou zowel de voorstrijk als de muurverf ruïneren, wat zonde van je geld is. Bovendien is er een grotere kans dat de verf loslaat. Een voorstrijkmiddel is specifiek gemaakt om muren te fixeren en vast te zetten. Daarom altijd eerst voorstrijken en dan verven.

Voorstrijk op kleur aanbrengen?

Naast de kleurloze, melkachtige voorstrijkmiddelen kun je er ook voor kiezen om je muur of plafond voor te strijken met een voorstrijkmiddel op kleur. Hierdoor heb je én je muur voorgestreken maar ook alvast je muur in de juiste kleur geschilderd. Door te kiezen voor een dekkende voorstrijk op kleur heb je minder kans op strepen bij het aanbrengen van de muurverf en zal de ondergrond sneller en egaler de juiste kleur krijgen. Kies je voor voorstrijk transparant of wit? Waar je ook voor kiest, je ontdekt het ideale product voor de beste prijs bij Verfwinkel.nl. Wanneer voorstrijk nodig is, ben je bij ons aan het juiste adres.

Wijzonol Muurvoorstrijk - Aankleurbaar
Wijzonol Muurvoorstrijk - Aankleurbaar
4.9 van 5 sterren score op Trustpilot
7 reviews
25,81 21,33
Adviesprijs:
43,40 35,87
Sigma Wallprim
Sigma Wallprim
4.9 van 5 sterren score op Trustpilot
9 reviews
42,07 34,77
Adviesprijs:
66,95 55,33
Alabastine Voorstrijk Sneldrogend Transparant
Alabastine Voorstrijk Sneldrogend Transparant
4.3 van 5 sterren score op Trustpilot
38 reviews
5,87 4,85
Adviesprijs:
7,90 6,53